مهمترین عاملی که نتایج زندگی ما را تحت تأثیر قرار میدهد باورهای ماست، در واقع باورهای ما هستند که زندگیمان را رهبری میکنند و امروز یاد میگیریم باور چیست و چگونه باورهای خود را تغییر دهیم.
همانطور که گفته شد باورهای ما زندگی ما را رهبری میکنند، باورها همان عادتها یا برنامهریزی ذهن ماست که ممکن است باوری درست باشد و ما را به سمت اهدافمان سوق دهد یا اینکه باوری اشتباه باشد و ما ر از رسیدن به خواستههایمان دور کند.
به طور مثال: فردی که باور دارد مهارت یا تخصص من برای این منطقه یا شهری که زندگی میکنم مناسب نیست و نمیشود از این طریق به پول رسید هرگز به دنبال راهی که بتواند از طریق مهارت خود به پول برسد نمیرود و در نتیجه فرصتهایی که میتواند او را به موفقیت و ثروت برساند را از دست میدهد، اما اگر همین فرد باور خود را تغییر دهد و بگوید تخصص یا مهارتی که من دارم برای افراد زیادی مفید است و افراد زیادی هستند که نیازمند مهارت یا تخصص من هستند و برای آن پول هم پرداخت میکنند قطعاً ناامید نمیشود و به مسیر خود ادامه میدهد و به دنبال راهی خواهد رفت که بتونید از طریق تخصص یا مهارتی که دارد به پول برسد.
داشتن باورهای مثبت باعث عملگرایی ما میشود و به ما انگیزه میدهند تا در مسیر اهداف و خواستههایمان حرکت کنیم اما باورهای منفی مانع بزرگی سر راه ما هستند و انگیزه را از ما میگیرند و ما ر از رسیدن به اهداف و خواستههایمان دور میکنند.
باور چیست؟
شاید بهتر باشد قبل از هر چیز بدانیم باور چیست تا بهتر بتوانیم برای تغییر آن اقدام کنیم.
باور فکری است که بارها و بارها به شکلهای مختلف در ذهن ما تکرار شده است و عادتهای فکری و رفتاری ما را به وجود آورده است، ممکن است مطلبی خوانده باشیم و در مورد آن فکر کرده باشیم یا در مورد آنچه شنیده یا دیدهایم فکر کرده باشیم یا حتی تجربیات گذشتهمان را مرور کرده باشیم و به آن فکر کرده باشیم و…
تمام دیدهها، شنیدهها و تجربیات زندگی ما باعث شدهاند بارها به شکلهای مختلف به موضوعات مثبت یا منفی فکر کنیم و تکرار آنها باوری مثبت یا منفی را در ذهن ما ایجاد کرده است که در نهایت عادتهای فکری و رفتاری ما را به وجود آوردهاند و برای تغییر باورهای نامناسب باید افکار مثبت را بارها و بارها تکرار کنیم تا عادتهای فکری و رفتاری ما تغییر کنند.
قانون بیست و یک روز
برای تغییر باورها بیست و یک روز زمان نیاز داریم تا یک عادت جدید در ذهن ما شکل بگیرد و اگر بیست و یک روز تلاش کنیم نحوه فکر کردن خود را تغییر دهیم یک رشته عصبی جدی در مغز ما ایجاد میشود و به مرور عادتها و باورهای ما تغییر میکند و ذهن هم با ما همراه میشود تا کمک کند باور ما به پایداری برسد.
فکر چگونه تبدیل به باور میشود
وقتی به موضوعی فکر میکنیم به میزان خیلی کم آن را باور میکنیم که باعث میشود بیشتر فکر کنیم و زمانی که بیشتر در مورد آن فکر کنیم بیشتر باور میکنیم و این روند هر بار تقویت میشود یعنی بیشتر فکر میکنیم و بیشتر باور میکنیم تا جایی به یک باور قلبی تقویت میشود و خودش را در شخصیت و عادتهای فکری و رفتاری ما نشان میدهد.
تغییر باورها نیاز به زمان دارد زیرا باورهای فعلی ما حاصل سالها تفکر به شیوهای دیگر بوده و برای تغییر آن نیاز است فکری دیگر مدام در ذهن ما تکرار شود تا نحوه تفکر ما تغییر کند اما به این معنی نیست که باید سالها طور دیگری فکر کنیم بلکه باید بیست و یک روز تلاش کنیم به شکل دیگری فکر کنیم تا یک رشته عصبی جدید در ذهن ما ایجاد شود و باور ما تغییر کند.
مدیریت باورها
وقتی بیست و یک روز فکری جدید در ذهن تکرار شود باور ما تغییر میکند اما هنوز به پایداری نرسیده است و برای پایداری آن باید باورهای خود را مدیریت کنیم و فقط به موضوعاتی توجه کنیم که خواسته ماست و احساس بهتری به ما میدهد.
سعی کنید تا حد امکان از موضوعات منفی دوری کنید و به جای آن روی زیباییهای زندگیتان تمرکز کنید و بابت نعمتهایی که دارید شکر گذار باشید تا افکار منفی قدرت نگیرند و به جای آن افکار مثبت مدام در ذهن شما تکرار شوند که در نهایت موجب تغییر عادتهای فکری و رفتاری شما میشوند.
زمانی که عادتهای فکری و رفتاری ما تغییر کنند عملکرد ما نیز تغییر میکند و به واسط تغییر باورمان اقداماتی انجام میدهیم که ما را در مسیر رسیدن به خواستههایمان یاری میکند که قبلاً به خاطر باورهای اشتباهمان انجام نمیدادیم و انجام اقدامات به شیوهای دیگر است که موجب نتایجی بهتر در زندگی ما میشود.
قدرت کلام
وقتی در مورد موضوعی صحبت میکنیم نمیتوانیم به چیز دیگری در همان لحظه فکر کنیم زیرا وقتی در مورد موضوعی صحبت میکنیم همزمان به آن فکر هم میکنیم.
کلام ابزاری است که میتوانیم برای مدیریت باورها از آن استفاده کنیم و برای استفاده از قدرت کلام باید با خودمان و دیگران فقط در مورد خواستههایمان و زیباییهای زندگی صحبت کنیم و توجهی به موضوعات منفی نداشته باشیم تا باورهای منفی قدرت نگیرند و نتایج منفی را برای ما رقم نزنند.
باورها منطقی تغییر میکنند
بسیاری از باورهای ما غیر منطقی به وجود آمدهاند و برای تغییر آنها باید ذهن خود را قانع کنیم که به شیوهای دیگر فکر کند.
همه ما یکسری باورهای اشتباه در ذهن داریم که وقتی مورد بررسی قرار میدهیم نمیدانیم چرا آن را پذیرفتهایم و به آن عمل میکنیم به فرض مثال: ممکن است رفتاری داشته باشیم که خودمان هم آن را دوست نداریم و مانع رشد ما میشود یا طرز تفکری داشته باشیم که آزارمان میدهد مثل منفی بافی و بد بینی و خودمان هم میدانید که اشتباه است اما نمیدانیم چرا اینطور عمل میکنیم یا فکر میکنیم.
هر فکر و رفتاری که داریم فقط و فقط از نوع باوری که داریم سرچشمه میگیرد و برای تغییر باورهای اشتباه به باورهای درست باید برای ذهنمان یکسری دلایل منطقی بیاوریم تا قانع شود که الگوی فکری فعلی اشتباه است و باید تغییر کند.
چگونه باورها را منطقی کنیم
1- دیدن الگوهای مخالف باوری که دارید: اگر افرادی را ببینید که برخلاف باور شما کاری انجام دادهاند و نتیجه گرفتهاند ذهن میپذیرد که اگر کسی توانسته شما هم میتوانید و تلاش میکند الگوی قبلی را رد کند و الگوی جدید را قبول کند.
2- یادآوری موفقیتهای گذشته: همه ما در گذشته یکسری موفقیتهای کوچیک و بزرگی داشتهایم که شاید فراموش کرده باشیم و اگر بتوانیم آنها را به یاد بیاوریم ذهن میپذیرد که اگر در گذشته کاری انجام دادهایم الان هم میتوانیم انجام دهیم زیرا ما همان فرد با همان توانایی هستیم.
3- مثبت اندیشی: یکی از مهمترین کارهایی که برای تغییر باورها باید انجام دهید این است که مثبت اندیش باشید، وقتی تمرکز و توجه شما فقط به نکات مثبت زندگی باشد ذهن عادت میکند مثبت فکر کند و امیدوار باشد.
غذای ذهن
همانطور که بدن ما هر روز نیاز دارد از طریق غذایی که میخوریم پروتئین و ویتامین دریافت کند تا درست کار کند ذهن ما هم نیاز دارد هر روز افکار مثبت دریافت تا درست کار کند و با ایدهها و انگیزههایی که به ما میدهد ما را در مسیر موفقیت، رشد و پیشرفت قرار دهد.
اگر باورهای خوبی در ذهن خود ایجاد کنید همیشه امیدوار و با انگیزه خواهید بود و به هر خواستهای که داشته باشید میتوانید برسید اما مشکل بساری از افرا این است که برای تغییر باورهای خود اقدامی نمیکنند و کلی فرصت خوب که میتواند آنها را رشد دهد را از دست میدهند.
پیشنهاد میکنم اگر به دنبال تغییر باورهای خود هستید این ویدیو را مشاهده کنید تا به درک بهتری از این موضوع برسید که چگونه باورهای خود را تغییر دهیم.
وحید رستمی